Forfattermøte med Thor Gotaas

Vi får besøk av et fyrverkeri av en formidler, Thor Gotaas, og denne gangen skal han ta for seg sin siste bok- med det noe utradisjonelle temaet- norske utedoer. Men hva kan egentlig historien om disse fortelle oss?

Thor Gotaas er en norsk folklorist og forfatter, særlig opptatt av outsiderne i samfunnet, og også de som beveger seg mer enn vanlig, enten det gjelder som levemåte eller på fritiden. Gotaas gransker det seriøse og det kuriøse i folkelig kultur, og kombinerer detaljstudier med lange linjer for søke ny historisk innsikt- og denne gangen får vi historien servert gjennom norske utedoer. Gjett om vi gleder oss!

OBS! Begrenset antall plasser. Alle deltagere må registrere seg, og billetter kan hentes i skranken fra 14.09.2020.

Arrangør:

Asker bibliotek

Kontakt oss

Avlyst
Thor Gotaas

Velkommen til et fantastisk foredrag om «Norske utedoer»!
Bli med inn i en rikt illustrert historie om norske utedoer fra middelalderen fram til i dag. Hva tørket man seg med før dopapirets tid? Hvorfor hang det kongebilder på utedoene? Hvordan var de ulike tradisjonene landet rundt? Og hvorfor varierte størrelsen på dohullene? «Norske utedoer» omhandler det seriøse og kuriøse. På 1700-tallet tømte nattmenn doene i byene og ble frosset ut sosialt på grunn av det urene yrket. Utover på 1800-tallet ble hygiene viktigere og førte til flere doer. Før det gjorde befolkningen på landsbygda ofte fra seg utendørs.
Utedoens historie belyser både sosialhistorie, kulturhistorie, sosiologi, psykologi, kjønnsroller og fremveksten av et moderne Norge. «Norske utedoer» løfter fram noe allment og hverdagslig og setter det inn i en større sammenheng.

Thor Gotaas er en norsk folklorist og forfatter og skriver kulturhistoriske bøker med folkloristisk vinkling. Som folkeminnegransker er han spesielt interessert i mentalitetshistorie og skiftende holdninger, enten det er historisk, geografisk eller sosialt. Forfatterskapet omhandler emner som idrettshistorie, særlig skihistorie, vagabonder og taterfolket.

Gratis arrangement

Asker bibliotek Kart markør Strøket 15A, 1383 Asker
Del ditt arrangement