Lyden av Britiske salonger

Hvordan hørtes det ut da man samlet seg rundt i salongene på 1800-tallet?
Sang og musikk var en stor del av salonglivet, noe som gjenspeilet seg i forfatteren Jane Austens romaner fra slutten av 1700-tallet.
I denne konserten presenteres stykker av Mendelssohn, Schubert og Schumann, både Clara og Robert, inspirert av Jane Austens mangfoldige og humoristiske salongscener, satt sammen med lesninger fra hennes brev og romaner. Konserten er et tidsbilde på stemningen i salongene fra Jane Austens tid og frem til viktorianske perioden med senromantikkens musikk og følelsesengasjement.

Musikken og tekstene har temaer som vennskap, kjærlighet og sosiale forhold, som ofte ble begrenset til familiehjemmet, eller i godt beskyttede sosiale settinger.
Musikken i salongene var et viktig samlepunkt for både det familiære og det sosiale liv utenfor familien, og det å spille og synge var ofte en grunnleggende del av unge kvinners utdannelse.

Publikum får høre duetter, solostykker for både klaver og sang, akkompagnert av lesninger fra Jane Austens innholdsrike og kjære romaner.

Om utøverne:
Silje Vatne Heggem er en mezzosopran med utdanning fra Barratt Dues musikkinstitutt og Norges musikkhøyskole. I 2011 debuterte hun i en solistrolle i Operaen, i forestillingen Der Jasager av Bertold Brecht. Samme år sang hun også hovedrollen i Dido og Aeneas i Universitetes Aula, i tillegg til flere andre roller. Hun er en mye brukt oratoriesanger og har vært solist i blant annet Mozarts requiem, Matteuspasjonen av Bach, Juleoratoriet av Bach, Stabat Mater av Pergolesi og Händels Messias.
Hun har studert med en rekke kjente pedagoger, som Susanna Eken, Marianne Rørholm og Toril Carlsen.

Mari Johanne Müller, sopran, jobber som frilanssanger, både som solist og ensemblesanger. Mari har stor sjangerbredde og erfaring fra blant annet Det norske Solistkor, Mogens Dahls kammerkor, Vocal Art og NMHs Vokalensemble, og kammerkoret Ensemble 96. Mari er fast sopran i tidligmusikkensemblet Early Voices. Hun har utdannelse i musikkteater fra Bårdarakademiet, og har gått til undervisning hos blant andre Mona Julsrud, Ivar Krogd Hovd og Maria Berglund, og har en bachelor- og mastergrad i engelskspråklig litteratur fra UiO

Sara Aimée Smiseth fullførte masterstudiet i utøving ved NMH i 2013, og har dessuten en bachelorgrad i musikkvitenskap og et årsstudium i tverrfaglige kjønnsstudier fra UiO. Siden endt studietid har hun fremført rundt femti konsertkåserier på både større og mindre scener fra Troms i nord til Telemark i sør.

Konsertkåseriene bemerker seg som en unik kombinasjon av klaverspill på høyt nivå og levende muntlig formidling. Våren 2018 turnerte hun i USA med konserten Experiencing Edvard Grieg. Sara har opptrådt flere ganger i radio som pianist og kåsør, og ved Operaens tiårsjubileum fremførte hun deler av Grieg-konserten i NRKs livesendte TV-program.

Arrangør:

Det Gule Huset

Kontakt oss

Silje Vatne Heggem, Mari Johanne Müller og Sara Aimée Smiseth

Billetter

Pris
  • Ordinær: kr 200,-
Det gule huset Kart markør Devikveien 1, 1394 Nesbru
Del ditt arrangement